2018. január 21., vasárnap

Képeslap 8.: "már nem vagyok a pokolba " (frissítve)

Ez a 102 éve íródott képeslap a komáromi 18. helyőrségi kórház épületét ábrázolja. Amikor először a kezembe vettem, az előlapon látható áthúzást utólagos firkálásnak véltem. A lapra írt üzenetet elolvasva azonban nyilvánvalóvá vált, hogy a feladó húzta át a képet. A hátoldalon ez a szöveg olvasható:






Tek. Büki János urnak Sopron Kohid

Komárom 915 V/6

Kedves Szuleim

Tudatom velök hogy már nem vagyok a pokolba itt már jobban érzem magam ott ugyis betegebb lettem mint voltam üdv Ferenc
cím Méntelep Komárom
 A veszteségi lajstromokban sajnos nem leltem meg a Sopron megyei illetőségű Büki Ferencet, így személyes adatai és alakulata nem derült ki. A szóhasználatból valószínű, hogy betegség miatt és nem sebesülés következtében került a komáromi helyőrségi kórházba, ahol azonban igen rosszul érezte magát, ezért is firkálta át az épület fotóját. Erre minden oka megvolt: a háború kitörésekor a kórház nem tartozott a legmodernebb egészségügyi intézmények közé. 1714-ben a trinitárius szerzetesek rendházat alapítottak Komáromban, majd néhány évre rá elkészült az új kolostor épülete is. A rend működését II. József 1783-ban betiltotta, a rendház a kincstáré lett, és katonai kórházként működött tovább. A háború előtt már szó volt arról, hogy a város központjában álló ódon épületet lebontják és egy kevésbé frekventált helyen új kórházat építenek, ez azonban nem valósult meg. A frontról hazahozott sebesültekkel hamar megtelt a majd kétszáz éves létesítmény, a zsúfoltság pedig nagyban hozzájárult a rossz körülményekhez. A nagy számú szolgálatképtelen katonát elkezdték átirányítani a civil egészségügyi intézményekbe, sőt számos szükségkórház is alakult Komáromban, az erre alkalmas épületekben. Az északi városrészben tizenöt, délen három ilyen működött. A Duna jobb partján a selyemgyárban, a vasutas társaskörben (ma a Csokonai Művelődési Központ Kelemen László utcai épülete), valamint a Méntelepen ápoltak sebesülteket. Itt lábadozott már 1915 májusában a képeslap feladója is. A néhány évvel azelőtt felhúzott épületek minden bizonnyal kellemesebb körülményeket biztosítottak az ott ápolt katonáknak, mint a régi katonakórház.



A január a frissítések hónapja: sikerült megtalálnom a Hírek a sebesültekről és a betegekről című kiadvány 410. számában a képeslapot feladó katonát! A dokumentum szerint az 1894-es, alsószakonyi születésű Büki Ferencet, aki a 76. közös gyalogezred 3. századának katonája volt, a szóban forgó időpontban betegség miatt a dél-komáromi állami méntelep kórházában ápolták. 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése